Deputatul Maria Stoian: Programe concrete ale PNL pentru gestionarea eficientă a managementului deșeurilor

Deputatul Maria Stoian: Programe concrete ale PNL pentru gestionarea eficientă a managementului deșeurilor


Deputatul Maria Stoian a anunțat faptul că gestionarea eficientă a deșeurilor este în atenția conducerii PNL a Ministerului Mediului, care a propus Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență în acest sens.

„Administrarea corespunzătoare a managementului deșeurilor reprezintă un obiectiv important al sectorului de mediu din România, în condițiile în care avem în desfășurare investiții semnificative, prin proiectele finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), până în anul 2026. Cele mai semnificative dintre acestea vizează înființarea unor insule ecologice, precum și centre pentru aport voluntar de deșeuri. De asemenea, sunt în fază avansată de implementare a programelor de reducere a eroziunii costiere la Marea Neagră și finanțarea unei rețele integrate de monitorizare a calității aerului. Este vorba de proiecte de anvergură, care nu afectează decât într-o măsură foarte mică bugetul statului român, fiind finanțate majoritar din fonduri externe.

România gestionează și produce anual o cantitate de șase milioane de tone de deșeuri, fiind o țară atractivă pentru fenomenele de crimă organizată, derulate prin intermediul importurilor ilegale de deșeuri. Presiunea foarte mare pusă pe țara noastră, din acest punct de vedere, este determinată de faptul că depozitarea deșeurilor costă, la noi, în medie, 50 de euro/tonă, față de alte state din Uniunea Europeană, unde depozitarea deșeurilor costă cel puțin 500 de euro/tonă.”, transmite Maria Stoian, deputat PNL.

„Acest fapt generează oportunități pentru grupările de crimă organizată, care aduc din statele vestice deșeuri mascate sub diferite alte categorii, respectiv bunuri second-hand, textile second-hand, deșeuri din vehicule scoase din uz, din echipamente electrice și electronice sau deșeuri de materiale reciclabile, depozitându-le și abandonându-le pe câmpurile noastre.”, declară deputatul Maria Stoian.

De asemenea, liberala precizează că: „Pentru a reduce amploarea fenomenului, Ministerului Mediului lucrează la elaborarea unui act normativ care să defintiveze cu claritate noțiunile de second-hand, astfel încât să nu mai fim țara în care europenii își aruncă, pur și simplu, deșeurile.”Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment