Bihor: primăria Oradea dorește modernizarea întregului sistem de iluminat public până la finalul anului 2025

Bihor: primăria Oradea dorește modernizarea întregului sistem de iluminat public până la finalul anului 2025


Conducerea primăriei Oradea a transmis că municipiul are 24 de mii de puncte luminoase, iar doar 4 mii sunt puncte de iluminat de tip LED, restul fiind lămpi de sodiu. Administrația locală dorește modernizarea întregului sistem de iluminat, acest lucru aducând mai multe avantaje: consumul de energie redus și vizibilitate mai bună oferită de iluminatul LED.

„Din cele 24 de mii de puncte luminoase existente acum, la finalul acestor etape de înlocuire, Oradea va avea 16 mii puncte trecute din sodiu pe LED, rămânând aproximativ 8 mii de puncte de iluminat pentru care va trebui să găsim finanțări ca să le înlocuim, astfel încât să închidem complet partea de iluminat public în municipiu. În momentul în care vom avea aceste puncte modernizate și încadrate într-un sistem vom putea regla digital și automatizat luminile în tot orașul”, a precizat edilul municipiului Oradea Florin Birta.

Reprezentanții primăriei Oradea au precizat că modernizarea iluminatului public se va desfășura în trie etape. Prima va consta în modernizarea a 2.038 corpuri de iluminat, dar și înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare și analiză energetică. Pentru această etapă există un contract în derulare, fiind finanțat de Administrația Fondului de Mediu, în valoare de 6.9 milioane lei.

A doua etapă se vor moderniza 7.124 de corpuri de iluminat și se vor înlocui 20 de puncte de aprindere cu centrale de monitorizare și analiză energetică. Investiția totală pentru această etapă este de 19.4 milioane lei, iar fondurile vor fi obținute prin finanțare de la Banca Europeană de Investiții. Conducerea administrației locale estimează începutul lucrărilor în toamna anului viitor.

Ultima etapă a modernizării iluminatului public prevede schimbarea a 2.044 aparate de iluminat, dar și înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare din zona străzilor de dealuri și cartiere. Investiția pentru acest proiect este în valoare de 9.7 milioane lei, iar cererea de finanțare va fi depusă prin AFM.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment