Europarlamentarul Dan Motreanu: Parlamentul European a adoptat reguli noi privind standardele de comercializare pentru produse precum mierea, sucurile de fructe sau gemul

Europarlamentarul Dan Motreanu: Parlamentul European a adoptat reguli noi privind standardele de comercializare pentru produse precum mierea, sucurile de fructe sau gemulDan Motreanu, europarlamentarul PNL, anunță că Parlamentul European propune actualizarea normelor privind compoziția, denumirea, etichetarea şi prezentarea anumitor produse alimentare precum mierea, sucurile de fructe sau gemul.

,,Modificările la Directiva mierii vizează protejarea apicultorilor din UE de concurența neloială, reducerea importurilor de miere frauduloasă și creșterea transparenței în beneficiul consumatorilor. Sunt modificări la care am lucrat în comisiile de specialitate și de care vor beneficia și apicultorii români.

Țările în care a fost produsă mierea vor fi enumerate în ordinea descrescătoare a proporției. Pe etichetă se va indica procentul exact al fiecărei țări de proveniență, cu o marjă de eroare tolerată de 5%. Este o îmbunătățire a legislației în vigoare și a propunerii Comisiei Europene, prin care se introducea doar obligația de a include pe ambalaj țările de proveniență a mierii.

România este țara cu cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană. Mierea românească este calitate și respectă normele UE. Însă, producătorii români de miere se confruntă cu afluxul de miere ieftină și potențial frauduloasă din afara UE.

Pentru a limita frauda cu miere, Parlamentul European a pus bazele unui sistem de trasabilitate pentru urmărirea întregului istoric al mierii importate de la apicultori sau operatori de recoltare. Comisia va veni cu o metodologie armonizată pentru a determina originea și autenticitatea mierii. A fost adoptat amendamentul PPE pentru instituirea unui centru de referință al UE pentru miere. În acest fel, vor fi îmbunătățite controalele și va fi detectată falsificarea mierii.

Varianta finală privind trasabilitatea este similară cu cea pe care am discutat-o și susținut-o în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Pentru sucuri de fructe, gemuri, jeleuri, marmelade și piure de castane îndulcite, țările de origine a fructului vor fi, de asemenea, indicate pe eticheta frontală.

Parlamentarii au fost de acord că ar trebui permisă o declarație voluntară de <conține numai zaharuri prezente în mod natural> pentru sucurile de fructe, pentru a încuraja consumul de astfel de produse.”, declară europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Articolul Europarlamentarul Dan Motreanu: Parlamentul European a adoptat reguli noi privind standardele de comercializare pentru produse precum mierea, sucurile de fructe sau gemul apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment