CJ Iași: Aeroportul Internațional Iași devine al doilea cel mai mare aeroport din România cu inaugurarea noului terminal T4

CJ Iași: Aeroportul Internațional Iași devine al doilea cel mai mare aeroport din România cu inaugurarea noului terminal T4421274266 752089850286054 216824479317462300 n

421274266 752089850286054 216824479317462300 n

Aeroportul Internațional Iași devine al doilea cel mai mare aeroport din România cu inaugurarea noului terminal T4, conform reprezentanților CJ Iași.

Noul terminal T4 al Aeroportului Internațional Iași a fost prezentat oficial, ca uarmare a unei investiții de 391.776.988,73 lei fără TVA, prin care anual pot trece 3,5 milioane de pasageri.

În 2021, Consiliul Județean Iași a demarat proiectul de extindere și modernizare a  infrastructurii aeroportuare a județului Iași la standarde europene prin care Aeroportul Internațional Iași devine astăzi al doilea cel mai mare aeroport din România cu o suprafață peste 31.000 de mp.

Noul terminal T4  a fost construit de la zero în doar un an de zile

Noul terminal T4  a fost construit de la zero în doar un an de zile cu 85% fonduri europene, 13% contribuția de la bugetul de stat și 2% contribuția din bugetul propriu.

„Așa cum ne-am asumat în fața comunității, am reușit să construim un nou terminal la Aeroport. Putem spune, practic, că am construit un nou aeroport la Iași, pentru că noul terminal T4 a schimbat complet fața aeroportului și condițiile de călătorie pe care le vom putea oferi pasagerilor. Un aeroport dezvoltat înseamnă o comunitate dezvoltată, iar până când vom avea autostrăzile care să lege Iașul de vestul și de sudul țării, Aeroportul Iași este autostrada aeriană care ne conectează cu întreaga Europă. Modernizarea și extinderea Aeroportului Iași va avea, negreșit, un impact asupra tuturor ieșenilor și locuitorilor acestei regiuni, fie că vor fi sau nu pasageri. Un aeroport determină creșterea locurilor de muncă, a PIB-ului pe cap de locuitor, a salariilor, dar și creștere demografică. Vom vedea aceste schimbări în Iași în următorii ani și vom beneficia cu toții de pe urma dezvoltării pe care o va aduce faptul că de acum avem aici al doilea cel mai mare aeroport din România. Transmit mulțumiri sincere întregii echipe de la Consiliul Județean și de la Aeroportul Iași, proiectantului și constructorului, echipei care a asigurat serviciile de supervizare și dirigenție de șantier, tuturor lucrătorilor, partenerilor noștri și celor care ne-au sprijinit în acest proiect.

Mulțumesc și Guvernului României, colegilor mei liberali care au susținut acest proiect în toate etapele sale, de la idee la implementare. Dezvoltarea și modernizarea aeroportului din Iași este strans legată de guvernarea liberală. Și în primul rând, mulțumesc ieșenilor care ne-au acordat încrederea în 2020, iar astfel, împreună, am ajuns să scriem povestea frumoasă a Aeroportului Iași.” a menționat Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași.

Noul terminal T4 are trei niveluri

Noul terminal T4 are trei niveluri, șapte porți duble de îmbarcare, 20 de ghișee de check-in și 8 sisteme de self check-in. Cu o suprafață de peste 31.000 metri pătrați, Terminalul T4 este de 13 ori mai mare decât Terminalul T3, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin trei aviobridge-uri.

Aeroportul din Iași are în apropiere un parc fotovoltaic care va asigura 20% din consumul de energie și o parcare extinsă cu 600 de locuri.

De asemenea, Nicolae Ciucă, Președintele PNL și Președintele Senatului, a participat la evenimentul de prezentare al noului terminal T4 și a transmis că „aeroportul din Iași va deveni al doilea din țară din perspectiva capacității de procesare a pasagerilor. Acest obiectiv s-a realizat prin munca și ambiția autorităților locale, cu sprijinul Guvernului. Noul terminal este dovada vie a faptului că administrația liberală reușește să treacă de la ”vom face” la ”am făcut”. La Iași, s-a găsit soluția finanțării lucrărilor din fonduri europene, iar 85% din costul T4 este acoperit cu bani europeni. Planurile de interconectare ale Iașiului vor fi completate cu autostrăzile A7 și A8, care vor contribui la creșterea economiei locale”.

Conform declarațiilot făcute de Lucian Bode, Secretarul General al PNL, „Inaugurarea Terminalului 4 al Aeroportului Internațional Iași este un punct de reper în evoluția infrastructurii aeroportuare din România. Astfel, prin noua investiție, Terminalul 4 destinat zborurilor internaționale devine cel mai mare terminal din țară, după Otopeni. M-am bucurat să particip astăzi la evenimentul de inaugurare a acestei investiții, derulată de administrația liberală a județului Iași, extrem de importantă, nu doar pentru Iași și pentru Moldova, ci pentru întreaga țară. Această investiție este o poartă deschisă către noi oportunități de dezvoltare în regiune, deoarece va facilita accesul către piețele externe și va angrena alte investiții pentru creșterea conectivității naționale și internaționale”.

Articolul CJ Iași: Aeroportul Internațional Iași devine al doilea cel mai mare aeroport din România cu inaugurarea noului terminal T4 apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment