Bihor: 2023 a fost anul cu cele mai mari investiții din Oradea în ultimii 30 de ani – peste 900 milioane lei

Bihor: 2023 a fost anul cu cele mai mari investiții din Oradea în ultimii 30 de ani – peste 900 milioane leiFlorin Birta, primarul municipiului Oradea, a anunțat că 2023 a fost anul cu cele mai mari investiții în ultimii 30 de ani. Peste 900 milioane lei au fost investiți în proiecte, finanțarea fiind asigurată atât din fonduri europene, guvernamentale, bugetul local sau județean.

„Ca să înțelegeți ce a însemnat anul 2023 pentru municipiul Oradea, trebuie să spunem că acesta a fost anul cu cele mai mari investiții pe care Oradea le-a avut de la Revoluție până în prezent: 918 milioane lei a fost valoarea investițiilor, aproximativ 184 milioane de euro. Din cei 184 milioane euro, 55% sunt din fonduri nerambursabile, bani de la Uniunea Europeană sau cofinanțări aferente de la bugetul de stat. Până anul trecut, anul cu cele mai mari investiții a fost 2015, când se încheia un alt ciclu de finanțare, atunci având investiții de 628,9 milioane lei, aproape 125 milioane de euro”, a precizat edilul liberal.

Primăria Oradea a lucrat în anul 2023 la 116 proiecte, acestea având o valoare de peste 1 miliard de euro. Investițiile se aflau în diferite stadii (implementare, depuse spre finanțare sau în proiectare).

Top 10 investiții ale primăriei Oradea în 2023

Anul 2023 ne arată că cele mai mari investiții realizate în municipiul Oradea au fost finanțate din fonduri nerambursabile.

„Reabilitarea sistemului de termoficare Etapa III”, „Coridorul de mobilitate Piața Emanuil Gojdu – Vasile Alecsandri”, „Centru de transport intermodal”, „Reabilitarea Spitalului Municipal”și „Coridorul de mobilitate Piața Emanuil Gojdu – Piața Cetate” sunt doar câteva din cele mai importante proiecte realizate de către administrația locală în anul 2023.

Conducerea primăriei Oradea a adăugat faptul că anul acesta se vor demara proiecte importante în educație pe fonduri europene. Pe PNRR sunt semnate 26 de contracte de finanțare pentru reabilitarea unităților de învățământ, valoarea acestora fiind de 94 milioane euro. De asemenea, administrația locală dorește dotarea cu mobilier nou și echipamente a tuturor unităților de învățământ din municipiu printr-un proiect în valoare de 15 milioane euro finanțat prin PNRR.

Sursa: Primăria Oradea

Articolul Bihor: 2023 a fost anul cu cele mai mari investiții din Oradea în ultimii 30 de ani – peste 900 milioane lei apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment