Bihor: Consiliul Județean a aprobat bugetul pentru anul 2024 – 2.1 miliarde lei dedicați investițiilor

Bihor: Consiliul Județean a aprobat bugetul pentru anul 2024 – 2.1 miliarde lei dedicați investițiilorIlie Bolojan și Călin Gal

Ilie Bolojan și Călin Gal

Consiliul Județean Bihor a aprobat astăzi bugetul județului Bihor și al instituțiilor subordonate pe anul 2024. Bugetul total are o valoare de 2.5 miliarde lei, iar 2.1 miliarde sunt dedicați investițiilor.

Bugetul pentru investiții va fi format în proporție de 84% din fonduri externe nerambursabile, administrația județeană propunându-și să atragă 1.78 miliarde lei de la Uniunea Europeană. Cele mai mari investiții vor fi în domeniul infrastructurii, CJ Bihor alocând suma de peste 1.7 miliarde lei în 2024.

„Bugetul de investiții este motorul de dezvoltare a județului. Acesta a început să crească din 2021, odată cu reducerile de personal și reorganizarea activității Consiliului Județean Bihor. În 2022 am avut o altă creștere importantă, de la 197 la 288 milioane, cu aproape 50% a bugetului de dezvoltare față de anul precedent, iar anul trecut am avut un salt uriaș, de aproape 300%, la 1,1 miliarde lei, odată cu derularea marilor proiecte cu fonduri europene”, a transmis Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor, în conferința de presă susținută la prezentarea bugetului din 23 ianuarie.

Proiecte care se vor finaliza, derula și demara în 2024

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a vorbit despre proiectele care se vor finaliza, derula și demara în anul 2024.

Proiecte care se vor finaliza în 2024:

Centurile Beiuș, Aleșd, Oșorhei, Sântandrei, Nojorid, Sânmartin, reabilitarea drumului județean Oșorhei – Copăcel, reabilitarea drumului județean Almașu-Mare – Sălaj, dotări și acreditare Parcul Științific și Tehnologic, dotări Campusul pentru Învățământ Dual, microbuze electrice pentru școlile din județ, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, platformele de deșeuri, proiectele în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Proiecte în derulare, cu termen de finalizare după anul 2024:

Inelul Rutier Metropolitan, reabilitarea drumului județean Salonta – Tinca, Parcurile de specializare inteligentă din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei.

Investiții care vor demara în 2024:

Rețeaua de pasaje rutiere și pietonale din Oradea și Oșorhei, lărgirile de la două la patru benzi la ieșirile din Oradea spre Nojorid, până la intersecția cu Livada, și spre Biharia; modernizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai; Centrul Cultural Multifuncțional; Drumul Expres Arad-Oradea, proiectul cu trenuri metropolitane; modernizarea drumului turistic Padiș – Ic Ponor.

„Tot anul acesta vor demara proiecte precum Centrul de testare pentru orientare școlară, un program de transport prin care să fie achiziționate autobuze electrice, dezvoltarea zonei din vecinătatea Aeroportului Oradea, deschiderea unor spații muzeale în Cetatea Oradea, autorizarea ISU a Teatrului din Oradea, asistența medicală în zonele izolate, susținerea învățământului în limba germană, achiziționarea unor utilaje pentru siguranța în trafic pe drumurile județene și reabilitarea drumului județean 795A dintre Șumugiu și Mierlău”, a adăugat conducerea CJ Bihor.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Articolul Bihor: Consiliul Județean a aprobat bugetul pentru anul 2024 – 2.1 miliarde lei dedicați investițiilor apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment