Iași: Primarul Mihai Chirica a semnat contractele de achiziție a sistemelor de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 150 de tramvaie

Iași: Primarul Mihai Chirica a semnat contractele de achiziție a sistemelor de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 150 de tramvaieMihai Chirica, primarul liberal al municipiului Iași, a semnat contractele de achiziție a sistemelor de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 150 de tramvaie.

Conform edilului, licitația organizată în acest scop a fost împărțită în patru loturi (trei de câte 40 de sisteme și unul de 30) și a atras oferta concernului german Bosch Engineering GmbH, cu care am și semnat contractul, pentru o sumă totală de 18.457.500 lei fără TVA, respectiv 21.964.425 lei cu TVA. Compania va avea la dispoziție 15 luni pentru a livra și monta sistemele pe cele 150 de tramvaie.

„Finanțarea este asigurată în cadrul unui contract cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C10 – Fondul Local. Prin aceeași sursă europeană de finanțare, în cursul lunii septembrie a anului trecut am semnat și contractul de furnizare de sisteme anti-coliziune pentru 140 de autobuze. Acestea vor fi livrate de Xceza SRL București pentru o sumă de 5.168.800 lei fără TVA (6.150.872 lei cu TVA). Suma totală obținută prin PNRR pentru dotarea cu sisteme anti-coliziune digitalizate a 140 de autobuze și 150 de tramvaie este de 28.118.462,40 lei cu TVA (5,69 milioane de euro)”, a spus Mihai Chirica.

Edilul a precizat că acopul sistemului anti-coliziune pentru autobuze și tramvaie este de a avertiza conducătorii înaintea producerii unor coliziuni în trafic, reușind astfel să reducă semnificativ rata accidentelor.

În acest scop, în mijloacele de transport vor fi instalate elemente de detecţie externe (camere video și alte tipuri de echipamente inteligente), controlate de „Inteligenţă Artificială”, care vor scana în timp real participanţii la trafic (alte autovehicule, motociclişti, biciclişti și pietoni). Astfel, sistemul va face posibilă evitarea accidentării pietonilor și bicicliștilor care ajung în zona unghiurilor moarte. În cazul detectării unui pericol iminent de coliziune, sistemul emite alerte vizuale și sonore pentru a ajuta conducătorii autobuzelor și tramvaielor să evite accidentul.

Conform declarațiilor făcute de liberal, această investiție importantă pentru siguranța tuturor vine în completarea programului de modernizare a transportului public ieșean, pe care l-am susținut în cea mai mare parte cu fonduri europene.

„Tot prin intermediul PNRR vom achiziționa în acest an 18 tramvaie cu lungimea de 22 de metri și 25 de autobuze electrice de 10 metri, iar prin Programul Operațional Regional (POR) am adus în oraș 32 de tramvaie PESA și Bozankaya, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri și 24 de autobuze BMC de 10 metri. Astfel, grație fondurilor europene, prin POR și PNRR, Municipiul Iași va beneficia în total de 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro! Este cel mai mare program de investiții din istoria transportului public ieșean, unul dintre cele mai consistente din țară și avem ambiția ca transportul public din Municipiul Iași să fie nu doar verde, modern și inteligent, ci și cel mai performant din România”, a declarat Mihai Chirica, primarul liberal al municipiului Iași.

sursă: Mihai Chirica, Facebook

Articolul Iași: Primarul Mihai Chirica a semnat contractele de achiziție a sistemelor de avertizare și asistență anti-coliziune pentru 150 de tramvaie apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment