Președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European la BruxellesPreședintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European la Bruxelles

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Reuniunea a vizat în special finalizarea procesului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. De asemenea, liderii UE au discutat și despre sprijinul acordat Ucrainei pe multiple paliere, inclusiv militar, precum și despre situația din Orientul Mijlociu.

Liderii au decis astfel cu privire la crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, care va permite finanțarea directă a cheltuielilor bugetare ale Ucrainei pentru perioada 2024-2027 și acordarea de garanții pentru proiectele de reconstrucție.

Președintele Klaus Iohannis:

  • a subliniat importanța agreării unei soluții la nivelul celor 27 de state membre UE pentru revizuirea Cadrului Financiar Multianual, pe baza elementelor agreate anterior în format UE26 la Consiliul European din decembrie 2023, o astfel de soluție demonstrând unitatea și angajamentul întregii Uniuni în fața provocărilor majore cu care se confruntă.
  • a salutat adoptarea pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual, prin care Uniunea va putea asigura continuarea sprijinului financiar pentru Ucraina și va dispune de instrumente importante care vor înlesni acțiunea sa în arii relevante, precum gestionarea migrației, apărare și creșterea competitivității.
  • a menționat că acordul obținut este esențial în asigurarea predictibilității sprijinului pentru Ucraina, dar și în transmiterea unui mesaj politic puternic din partea Uniunii față de Ucraina.
  • a reiterat că Ucraina trebuie să rămână în continuare o prioritate pentru Uniune, iar sprijinul pentru Ucraina, sub toate formele, trebuie să continue și să capete o predictibilitate sporită, atât pe plan economic, cât și militar.
  • privind situația preocupantă din Orientul Mijlociu, a pledat pentru menținerea unității UE în abordarea acestui conflict și a păstrării influenței sale ca actor activ angajat în revigorarea soluției celor două state.
  • a menționat, în cadrul discuțiilor privind situația fermierilor europeni pe fondul protestelor declanșate de aceștia în mai multe state membre, că solicitările fermierilor sunt legitime, fiind important să fie identificate soluții coordonate la nivel european ca răspuns la dificultățile semnalate de aceștia.

Comunicatul integral privind participarea Președintelui României la reuniunea extraordinară a Consiliului European este disponibil pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Sursă: Facebook Administrația Prezidențială a României

Articolul Președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European la Bruxelles apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment