Bihor: lucrările de reabilitare a Bastionului Crăișorul al Cetății Oradea au început – investiție de 10.8 milioane lei

Bihor: lucrările de reabilitare a Bastionului Crăișorul al Cetății Oradea au început – investiție de 10.8 milioane leiConducerea primăriei Oradea a anunțat începutul lucrărilor de reabilitare a Bastionului Crăișorul din cadrul Cetății Oradea. Întregul proiect are ca scop reabilitarea și restaurarea Cetății. Investiția are o valoare de 10.8 milioane lei, fără TVA.

„În prezent, bastionul este încărcat cu pământ. După înlăturarea acestuia, vor fi recondiționate și puse în valoare zidurile, arcadele, cele două cazemate și posturile de tragere, acum acestea nefiind vizibile.

Proiectul de consolidare și restaurare cuprinde consolidarea structurală, conservarea și restaurarea zidurilor bastionului și cazematelor, dezvelirea și punerea în valoare a ruinelor, a vestigiilor arhitecturale și arheologice legate de existența bastionului între secolele XVI-XVIII. De asemenea, sunt prevăzute amenajarea unui drum de rond și a platformei bastionului cu alei și scări, respectiv extinderea și diversificarea spațiului verde existent și realizarea unei rețele de utilități – o instalație electrică de iluminat ambiental”, au precizat reprezentanții administrației locale din Oradea.

„Platforma spațioasă, acoperind cca. 1500 mp din interiorul bastionului dintre cazemate și cele două laturi, va fi astfel amenajată, pavată și finisată, încât să permită organizarea unor evenimente cu participarea unui număr mare de vizitatori – grupuri de turiști, elevi, studenți, grupuri organizate, fie ele legate de demonstrații, proiecții de film, târguri, prezentări, concerte, piese de teatru – cu posibilitatea montării unei scene; mese rotunde și conferințe, vizite de tip info-trip în aer liber sau sub un semi-acoperiș provizoriu metalic.

Spațiul reabilitat din interiorul bastionului, împreună cu curțile cazematelor, va crea un anturaj deosebit de specific, purtând amprenta arhitecturii militare defensive medievale târzii și premoderne, cu zidării aparente, netencuite, goluri de tragere, arcade, pile de zidării și contraforți, metereze, drumuri de rond, posturi de tunuri și alte piese de artilerie”, a adăugat conducerea primăriei Oradea.

Sursa: Primăria Oradea

Articolul Bihor: lucrările de reabilitare a Bastionului Crăișorul al Cetății Oradea au început – investiție de 10.8 milioane lei apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment