Ministrul Sebastian Burduja: Am avut bilaterale cu omologii din Azerbaidjan, Republica Moldova, Serbia și Slovacia

Ministrul Sebastian Burduja: Am avut bilaterale cu omologii din Azerbaidjan, Republica Moldova, Serbia și SlovaciaMinistrul Sebastian Burduja Am avut bilaterale cu omologii din Azerbaidjan, Republica Moldova, Serbia și Slovacia

Ministrul Sebastian Burduja Am avut bilaterale cu omologii din Azerbaidjan, Republica Moldova, Serbia și Slovacia

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat că a avut bilaterale cu omologii din Azerbaidjan, Republica Moldova, Serbia și Slovacia, dar și cu o serie de companii globale din sectorul energetic: SOCAR, TAQA, MASDAR.

Ministrul liberal a precizat că prilejul a fost reuniunea ministerială a Coridorului Sudic, mega-proiectul de peste 40 de miliarde EUR, care aduce gazul azer, prin Turcia, în Europa, reducând dependența continentului european față de gazul rusesc.

Liberalul Sebastian Burduja a transmis că, în paralel, a avut loc și reuniunea inițiatorilor Coridorului Verde – cablul în curent continuu care va lega Azerbaidjanul de Georgia, pe sub Marea Neagră, prin România și până la vecinii maghiari.

”Obiectivele noastre aici au fost de a asigura României rolul de lider regional în sectorul energetic, de a diversifica rutele către România și de a reuși, odată cu finalizarea acestor mari proiecte, să asigurăm accesul românilor la gaze și energie electrică la un preț cât mai mic.

Mai mult, devenind hub energetic, România își consolidează poziția geostrategică pentru întreaga regiune. Putem exporta și mai multă energie, iar asta înseamnă locuri de muncă și dezvoltare pentru români.”, a declarat liberalul Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a transmis că:

  • A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru un terminal de LNG la Marea Neagră, pe țărmul românesc, cu rezultate pozitive. Acest proiect, în care SOCAR și Romgaz sunt parteneri, va fi o alternativă la Coridorul Sudic, cu potențialul de a aduce în România 8-9 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an. Urmează identificarea structurii de finanțare și proiectarea de detaliu. România susține această inițiativă. Putem avea un terminal plutitor de LNG așa cum au făcut grecii la Alexandropoulis.
  • Companiile emirateze TAQA și MASDAR sunt extrem de interesate să investească în România. Portofoliul lor de proiecte este de miliarde de dolari. România oferă multiple posibilități: de la interconectorul în curent continuu Est-Vest, care va lega viitoarele unități 3 și 4 de la Cernavodă și centralele eoliene din Marea Neagră de sistemul energetic european până la panouri fotovoltaice flotante pe lacurile de acumulare ale Hidroelectrica și proiectul Tarnița-Lapuștești. Rămâne să concretizăm prin investiții concrete.
  • Programul nuclear civil românesc este urmărit de toți partenerii, în mod special reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR). După 2029, orizontul de timp pentru finalizarea proiectului de la Doicești, în premieră europeană, va însemna posibilitatea NuclearElectrica de a valorifica această tehnologie în întreaga regiune, cu specialiști pregătiți la Politehnica București, unde deja avem un simulator pentru SMR-uri. Excelență românească la nivel înalt.

”La 1 aprilie urmează comisia mixtă România-Azerbaidjan. Am avut astfel întâlnirea pregătitoare cu ministrul Sahil Babayev, co-presedintele comisiei. Voi reveni cu noutăți.

Pentru toate acestea, îi mulțumesc în mod special Ambasadorului României la Baku, E.S. Vasile Soare — un profesionist desăvârșit și un mare patriot.

Nu trebuie să ne fie teamă de visurile mari. Avem tot ceea ce ne trebuie să le îndeplinim. România pe primul loc! Înainte, împreună.”, a adăugat ministrul liberal.

Sursă: Facebook Sebastian Burduja

Articolul Ministrul Sebastian Burduja: Am avut bilaterale cu omologii din Azerbaidjan, Republica Moldova, Serbia și Slovacia apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment