Iași: Primarul Mihai Chirica a anunțat că Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” derulează în această perioadă trei proiecte cu finanțare europeană

Iași: Primarul Mihai Chirica a anunțat că Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” derulează în această perioadă trei proiecte cu finanțare europeanăSpitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” derulează în această perioadă trei proiecte cu finanțare europeană, dar și de la bugetul local al Municipiului Iași în valoare totală de peste 13 milioane de euro, conform declarațiilor făcute de Mihai Chirica, primarul liberal al municipiului Iași.

Edilul a precizat că la începutul acestui an reprezentanții unității medicale au semnat un contract de finanțare europeană prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru un proiect de reabilitare, modernizare, extindere, echipare și dotare integrală a etajului 1 din Corpul C2 și a unor porțiuni din parter și etajul 3 din Corpul C1 în scopul reducerii riscului de infecții nosocomiale (intraspitalicești).

„Proiectul are o valoare de 35.469.234,34 lei (circa 7,18 milioane de euro), din care 30.861.561,82 lei din fonduri europene și 4.607.672,52 lei de la Primăria Municipiului Iași. Concret, în cadrul spitalului vor fi organizate structuri de izolare și grupare a pacienților cu boli infecțiocontagioase, tratarea pacienților cu IAAM (infecții asociate actului medical) determinate de microorganisme MDR (multidrog rezistente) și a infecțiilor cu Clostridium difficile. De asemenea, laboratorul de analize de microbiologie va fi dezvoltat prin achiziționarea de echipamente necesare identificării rapide și precise a agenților infecțioși”, a spus Mihai Chirica.

Până în prezent au fost realizate și depuse documentațiile pentru obținerea autorizației de construire și a fost lansată licitația pentru dotări.

Investiția trebuie finalizată până în luna noiembrie a acestui an.

Unitatea medicală a obținut finanțare și pentru un proiect care vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea prin supraetajare

Liberalul a precizat că, în cursul anului trecut, unitatea medicală a obținut finanțare și pentru un proiect care vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea prin supraetajare (Corpul C11), echiparea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Acesta va fi realizat tot prin PNRR și are o valoare de 20.278.242,29 lei (circa 4,1 milioane de euro), din care 15.695.048,75 lei fonduri europene și 4.583.193,54 lei de la bugetul local.

„Prin îmbunătățirea infrastructurii existente vor fi asigurate spații corespunzătoare de acordare a serviciilor medicale în ambulatoriu și vor fi asigurate, în același timp, opt specialități clinice suplimentare, centrul de boli rare și genetică medicală. În cursul anului trecut a fost finalizată licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor și dotarea cu aparatură medicală. Acestea trebuie finalizate până în luna octombrie a acestui an”, a spus edilul.

La sfârșitul anului 2022 a fost semnat un contract de finanțare europeană și pentru un proiect de modernizare a instalațiilor electrice, instalațiilor pentru fluide și instalațiilor pentru securitate la incendii la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Proiectul are o valoare totală de 10.544.694,92 lei (circa 2,1 milioane de euro) și este finanțat prin Programul Operațional Sectorial Infrastructură Mare.

Primarul Iașiului a subliniat că până în prezent au fost finalizate lucrările de modernizare a instalațiilor menționate de la demisol, parter (parțial) și etajele 1, 2 și 3 ale clădirii vechi. În prezent mai sunt lucrări în derulare la laboratorul de analize medicale de la parter. Proiectul trebuie finalizat până în luna decembrie a acestui an.

„Valoarea totală a celor trei proiecte este de 66.292.171,55 lei, aproximativ 13,4 milioane de euro! ‼️ Investițiile în sistemul de sănătate – din bugetul local și din fonduri europene – reprezintă una dintre cele mai profitabile investiții, fiindcă aportul vieții sănătoase la economie este uriaș. O comunitate sănătoasă înseamnă un oraș în care domnește bunăstarea! Iașul are o școală excelentă de medicină și, dacă însoțim buna pregătire a specialiștilor cu o infrastructură medicală de calitate, atunci comunitatea ieșeană și orașul nostru nu au decât de câștigat”, a declarat Mihai Chirica.

sursă: Mihai Chirica, Facebook

Articolul Iași: Primarul Mihai Chirica a anunțat că Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” derulează în această perioadă trei proiecte cu finanțare europeană apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment