Cluj-Napoca: Primăria va conserva descoperirea arheologică deosebită din Parcul I.L. Caragiale

Cluj-Napoca: Primăria va conserva descoperirea arheologică deosebită din Parcul I.L. CaragialeCluj Napoca Primăria va conserva descoperirea arheologică deosebită din Parcul I.L. Caragiale

Cluj Napoca Primăria va conserva descoperirea arheologică deosebită din Parcul I.L. Caragiale

Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, a anunțat că Primăria va conserva descoperirea arheologică deosebită din Parcul I.L. Caragiale.

”Zidul de incintă al orașului roman Napoca, datând aproximativ din anii 119 – 271 d. Hr., relevă o fundație solidă, construită de romani, utilizată ulterior de sași în fortificarea orașului. Această descoperire arheologică reconfirmă continuitatea daco-romană și vechimea milenară a orașului nostru.

Descoperirea a fost făcută odată cu lucrările de revitalizare a Parcului I.L. Caragiale și ariei adiacente din zona centrală a Clujului. Incinta din epoca romană se află la 4 m adâncime și se estimează că a fost construită în timpul împăratului Hadrian, care a ridicat orașul nostru la rang de municipiu. Aici, în parc, se află partea de Nord a cetății, care se întinde spre strada Napoca și până în zona Teatrului Puck.

Dorim odată cu amenajarea să găsim o soluție de a conserva și proteja în manieră deschisă aceste vestigii, astfel încât să poată fi văzute de toți românii, de toți cei pasionați de istorie; profesorii să vină să facă ore aici, iar elevii să poată să vadă istoria noastră, a națiunii române.

Obiectivul este să revitalizăm întreaga zonă, cu reintegrarea cursului de apă în peisajul urban, pentru a deveni un spațiu verde primitor, cu prioritizarea pietonilor și bicicliștilor.”, a transmis edilul liberal Emil Boc.

Mai multe informații despre proiectul de revitalizare a zonei Parcului I.L. Caragiale:

  • investiție de 3,8 milioane euro pentru recuperarea și amenajarea cursului de apă – Canalul Morii – și pentru un nou spațiu verde modern în zona centrală a orașului.
  • se plantează arbori de talie înaltă (3-5 m înălțime) și peste 1.500 buc. din specii de arbuști, plante perene cu flori sau ierburi ornamentale.
  • Suprafața totală amenajată: 11.913 mp.
  • Până în acest moment, în parc a fost pregătită suprafața pentru montarea mobilierului urban și a început restaurarea bustului scriitorului I. L. Caragiale.
  • Prin acest proiect se va asigura și un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban include: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.
  • În ceea ce privește decopertarea Canalului Morii: a fost realizată pasarela și 8 tronsoane din secțiunea curentă de 6 m și rămân de realizat încă 12 tronsoane din canal (total 138 metri liniari).
  • Circulația pe strada Octavian Petrovici se reorganizează. În ariile în care condițiile de trafic permit sunt propuse zone de tip shared-space, prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul pietonal și spațiul pe care să fie permisă și circulația automobilelor; se plantează arbori și se montează mobilier urban modern.
  • În următoarea perioadă prima bandă de pe str. George Barițiu necesită să aibă circulația oprită pentru continuarea lucrărilor; urmează montarea placajului ventilat.

Sursă: Facebook Emil Boc

Articolul Cluj-Napoca: Primăria va conserva descoperirea arheologică deosebită din Parcul I.L. Caragiale apare prima dată în PNL media.Vezi postara pe siteul pnl.ro

No Comments

Post A Comment